Wederom een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca


  • 06/05/2021

Om de cafés en de restaurants te ondersteunen is er opnieuw een tijdelijke btw-verlaging van toepassing. Zowel op maaltijden als op dranken moet tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend.

Wederom een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca

Vanaf zaterdag 8 mei 2021 treedt de tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horecasector in werking. Deze btw-verlaging geldt tot en met 30 september 2021 op zowel voeding, als niet-alcoholische en alcoholische dranken.

Wat verandert er juist?

Restaurants en cafés mogen vanaf 8 mei 2021 opnieuw openen. Om de sector te steunen werd er op 23.4.2021 een ontwerp van KB goedgekeurd, om het btw-tarief voor restaurant- en cateringdiensten tijdelijk te verlagen tot 6%. In welke gevallen is dit verlaagd tarief van toepassing?

Het btw-tarief bedraagt 6% op maaltijden (i.p.v. 12%) en dranken (i.p.v. 21%) voor gebruik ter plaatse. Ook alcoholische dranken vallen onder deze herstelmaatregel, dit was bij de eerste btw-verlaging in 2020 niet het geval. Dat moet klanten ertoe aanzetten meer geld uit te geven tijdens een bezoek op café of op restaurant.

Opgelet

Alcoholische dranken blijven belast aan het normale tarief van 21% wanneer ze niet ter plaatse geconsumeerd worden.

Wie kan dit verlaagd tarief genieten?

Het verlaagd tarief geldt voor kantines en bedrijfsmesses, hotels of gastenkamers met half- of volpension, cafetaria's, bars, cafés, theesalons en discotheken, traiteurs, bakkerijen met verbruikssalons enzovoort.

Geregistreerd kassasysteem

Het ontwerp van Koninklijk Besluit met betrekking tot de tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horecasector werd definitief goedgekeurd.

Gebruikt u een geregistreerd kassasysteem (GKS)? Pas de programmering van uw kassasysteem dan zo snel mogelijk aan. 

Als dit niet onmiddellijk kan, kan de herberekening voor de periode tussen 8 mei 2021 en de effectieve aanpassing van het GKS achteraf gebeuren (door bijvoorbeeld de accountant) op basis van de gegevens in het GKS (o.a. dagrapporten). Het spreekt voor zich dat hiervoor voldoende bewijskrachtige en gedetailleerde gegevens worden bijgehouden.

 

Voor meer toelichting, contacteer Copter Finance BV

Nieuwsbrief

Binnenkort beschikbaar!